Vinterhjelp til Russland

 

I vinteren går barna over isen for å komme hjem igjen. Denne gang har de matvarer fra vinterhjelpen med hjem.

I vinteren går barna over isen for å komme hjem igjen. Denne gang har de matvarer fra vinterhjelpen med hjem.

Våre venner i Arkhangelsk delte ut Gideon testamenter på en bussterminal. Da kom en prest og spurte: «Hva har dere der?» Han ble fortalt at det var det Nye Testamente, hvorpå han mente at det var en ‘amerikansk religion’. Våre venner avkreftet dette ved å fortelle ham at dette var evangeliet om Jesus Kristus. Han reagerte ved å spørre: «Hvem er det? Hvor bor han?»

Litt senere møtte pastor Jakov Degtjar denne presten igjen på gravplassen. Han kom da bort til Jakov, satte fingeren inn i brystet hans og sa: «Jeg kjenner deg!» Jakov mente at det var bra og spurte: «Men kjenner du nå også Jesus Kristus?» Reaksjonen, som er typisk for mange prester i Russland, var: «Nei, ham kjenner jeg ikke.» Prestene vet mye om institusjonen de jobber for, men de har ikke like mye kunnskap om hvem som de bør tjene med sine liv.

Alle barn blir sjekket for lus når de overnatter på senteret. Deretter får de både, noe som skjer sjelden hjemme.

Alle barn blir sjekket for lus når de overnatter på senteret. Deretter får de både, noe som skjer sjelden hjemme.

For noen uker siden advarte patriarken i Moskva de russiske lederne mot at rikdommene i landet er skjevt fordelt. Gledelig vil noen si. Han mente at det burde være mer sosial likeverd blant landets innbyggerne. Videre mente han at landet snart ligner på det gamle Russland før revolusjonen med de store sosiale urettferdighetene.

For det er mange som lider i det russiske samfunnet. Vi delte ut matvarer til noen av familiene vi har regelmessig kontakt med gjennom våre humanitære prosjekter i Arkhangelsk. En mor fikk en stor plastpose med matvarer og sa: «Dere skulle bare ha visst. I går spiste jeg og gutten min suppe laget av en buljongterning og litt brød. I dag kan jeg lage mat til ham!»

Natt til søndag 10. mars var noen barn innom for å spise et god måltid og få vasket seg. Flere av barna vi prøver å hjelpe blir ikke stelt og har dårlig hygiene. Mens feltkontakt Nina holdt på med Alina, brøt den lille jente ut i gråt. Nina lurte på hva det var og Alina fortalte at i går kveld var mamma full igjen og hadde prøvd å begå selvmord med barna tilstede. Men at pappa hadde tatt kniven fra henne. Det var en rystende opplevelse for Alina, og hun var redd for hva som skulle skje videre med familien hennes. Hvem skulle passe på henne om mamma ikke var der lenger?

Alina har det tøft hjemme

Alina har det tøft hjemme

Man kan bli matt av så mye håpløshet, så mye urettferdighet og så mye unødvendig lidelse. Da er det godt å vite at vi hjelper i hvert fall noen! Vika er et annet eksempel. Hennes foreldre er også stoff- og alkoholmisbrukere. Far har hun ikke sett på årevis, og moren vil ikke ha med henne å gjøre. Nå bor hun hos en tante som får hjelp gjennom FBP for å klare dette økonomisk. Da hun kom, kunne hun knapt snakke, fordi hun ikke hadde lært det. Det var ingen av de voksne rundt henne som pratet med henne. De siste årene blomstret hun opp. Vika går på skolen og gjør det bra. Vi besøkte flere familier som får hjelp fra ØEM. Noen har handikappede barn, andre har barnebarn som de må ta seg av. Støtten fra Norge er en stor hjelp i en ellers så vanskelig og tøff hverdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>